Tehlikesiz Atık Geri Kazanım
Kağıt, metal, plastik, cam, tekstil vb. tüm tehlikesiz atıkların türlerine göre elleçleme, tasnif işlemleri ile boyutlarına bağlı olarak presleme işlemi yapıldıktan sonra nihai geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderimi sağlanmaktadır.
Toplama
Birçok kurum ve kuruluşun üretim ve diğer faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan atıkların toplanmasıSınıflandırma
Toplanan atıkların tehlikesiz ve geri dönüştürülebilen atıklarını toplayarak türlerine göre ayrıştırılmasıGeri Dönüşüm
İşlenen atıkların gerek tesis içerisinde geri kazanıma alınması gerekse farklı metotlar kullanarak geri kazanım faaliyeti gerçekleştiren tesislere gönderilmesiTehlikesiz Atık Geri Kazanım
Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesi ile öncelikle ham madde ihtiyacı azalır.
Plastik Atıklar (plastik bidonlar, mavi bidonlar, beyaz bidonlar, PE içeriğe sahip atıklar) kendi içlerinde uygun şekilde ayrılırlar.
Ayrılmış olan plastik atıklar kırma işlemine tabii tutulurlar. Granül prosesinde kullanılmak için plastik çapak haline getirilirler.
Metal hurdaları parçalamak/boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırarak ve arındırma işlemine tabi tutarak hammadde niteliğine getirmek maksadıyla faaliyet gösteren metal sektörüne hazır hale getirilmektedir.
Başlıca Boya, Kimya, Kozmetik, Petrol, Tarım ve Gıda, Tekstil ve Hammaddeleri, Deri ve Deri Mamulleri, Enerji, Ambalaj, Demir Çelik, Metal, Maden, Oto Ana ve Yan Sanayi, İlaç ve Eczacılık vb. sektörler de yüklü miktarlarda atıklar oluşmaktadır. Her atık üreticisinde olduğu gibi tehlikesiz atıklar içinde, atık üreticilerin bazı sorumlulukları mevcuttur. Bunlardan bazılar, Tehlikesiz atık üretimini en az seviyeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri almak, tesisinden kaynaklanan tehlikesiz atıkların geri kazanımına yönelik olarak hazırladıkları üç yıllık atık yönetim planını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunmakla ve hazırlanan yönetim planını uygulamak,
Tehlikesiz atıklarını tesis sınırları içinde veya sanayi bölgelerinde belirlenecek alanlarda, sızdırmaz, emniyetli konteynır ve benzeri içerisinde veya geçirimsizliği sağlanmış alanlarda birbiriyle karıştırmadan ve tehlikeli atıklardan ayrı geçici olarak muhafaza etmekle, atıkların muhafaza edildiği kapların üzerinde tehlikesiz atık ibaresi ve atık koduna yer verecek şekilde istenilen şartlara uygun olarak geçici depolamak,
Tehlikesiz atıklarını çevre izin/lisansına sahip geri kazanım tesislerine göndermekle yükümlüdürler.
Tehlikesiz atık beyan formunu, her yıl takip eden yılın en geç mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde bakanlıkça hazırlanan internet tabanlı programı kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamak,
Tehlikesiz atıkların kaza sonucu veya kasti olarak dökülmesi ve bunun gibi olaylar sonucu meydana gelen kirliliğin önlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bilgi vermekle, atığın türüne bağlı olarak olayın olduğu andan itibaren en geç bir ay içinde olay yerinin eski haline getirilmesini sağlamak ve bununla ilgili tüm harcamaları karşılamakla, yükümlüdür.
Tehlikesiz atıkların, ekonomiye katkı sağlamak ve nihaî bertarafa gidecek atık miktarının azaltılması amacıyla geri kazanılması esastır.
- Atık üreticisi sanayi tesisleri ile sözleşmeler yapılır, bu atıklar düzenli olarak alınarak tesise getirilir.
- Ömrünü tamamlamış sanayi tesislerinin söküm ihalelerine girilir; sökümlerden çıkan atıklar tesise getirilir.
- Atık üreticileri, nakliyeciler aracılığı ile veya doğrudan kendileri atıkları tesise getirir.
- Ömrünü tamamlamış ve sökülen tesislerden çıkan atık kablo ve plastikler.
- Diğer hurda kablo atıkları.
- İmalat kırpıntısı ve piyasaya sürülmemiş hatalı kablo ve plastikler
Tehlikesiz Atık Geri Kazanım
Diğer anorganik malzemelerin ıslahı/geri dönüşümü, Atıkların işlemlerden herhangi birine tabi tutulmak üzere değişimi
Tesisimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almış olduğu Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Lisansı ile birlikte kategorize edilmiş tehlikesiz atıkları türlerine göre faklı geri kazanım proseslerine alır. Burada yapılan işlemler sonucunda atıklar türlerine göre farklı hammaddelere dönüştürülerek farklı sektörlere ürün imalatı için gönderilir. Böylelikle hem doğaya karışarak çevre kirliliğine sebep olacak atıklar yeniden kullanılarak ekonomik değer kazanır hem de enerji tasarrufu doğal kaynakların korunumu gibi konularda ülke ekonomisine katkı sağlanır.