Ambalaj Atığı Geri Kazanım
Evlerde veya işyerlerinde oluşan ambalaj atıkları tehlikeli atıklardan ve organik nitelikli atıklardan ayrı olarak biriktirilmelidir.
Toplama
Birçok kurum ve kuruluşun üretim ve diğer faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan atıkların toplanmasıSınıflandırma
Toplanan atıkların tehlikesiz ve geri dönüştürülebilen atıklarını toplayarak türlerine göre ayrıştırılmasıGeri Dönüşüm
İşlenen atıkların gerek tesis içerisinde geri kazanıma alınması gerekse farklı metotlar kullanarak geri kazanım faaliyeti gerçekleştiren tesislere gönderilmesiAMBALAJ ATIĞI GERİ KAZANIM
Ambalaj atığı toplama/ayrıştırma işlemi geri kazanımın en önemli ve ilk halkasını oluşturmaktadır.
Ambalaj, içerisinde yer alan ürünü, ürünün yapısına ve şekline göre en iyi şekilde koruyan, temiz kalmasını sağlayan, taşınmasını kolaylaştıran ve aynı zamanda ürünün tanıtımını yapan değerli bir malzemedir. Bir ürünün nakliyesini kolaylaştırmak ve ürünü deforme olmasına karşı korumak amacıyla paketleme işlemleri uygulanmaktadır. Satın alınan ürünün kullanılması sonrasında oluşan sarma vb. işlemlerde kullanılan malzemeler ambalaj olarak tanımlanmakta olup, ürünün kullanımı sonucunda ortaya çıkan ambalajlara ise ambalaj atığı denir.
Evlerde veya işyerlerinde oluşan ambalaj atıkları tehlikeli atıklardan ve organik nitelikli atıklardan ayrı olarak biriktirilmelidir. Biriktirilen ambalaj atıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetki verilmiş olan firmalar tarafından atık üreticisi tesisinden teslim alınarak ambalaj atığı toplama/ayrıştırma tesislerine taşınmaktadır. Ambalaj atığı toplama/ayrıştırma tesislerinde gelen ambalaj atıkları cins ve türlerine göre ayrıştırılmaktadır.
Karışık olarak tesise kabulü yapılan ambalaj atıklarının cam, metal, karton, plastik, kağıt vb. türlerine göre ayrıştırılması işlemidir. Ambalaj atığı ayrıştırma işlemi yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş (Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ne sahip) firmalar tarafından yapılabilmektedir.
Ayrıştırılan ambalaj atıkları türlerine göre preslenir ve metal geri dönüşüm fabrikası, kağıt üretim (geri dönüşüm) fabrikası, cam geri dönüşüm fabrikası ve plastik geri dönüşüm fabrikasına sevk edilerek geri dönüşümü sağlanır.
Ambalaj atıklarına ilişkin 4 çeşit beyan türü bulunmaktadır.
- Ambalaj üreticileri tarafından yapılan beyan: Bu beyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kontrol edilen Ambalaj Bilgi Sistemi uygulaması üzerinden her yıl Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıl üretilen ambalaj miktarı beyan edilmelidir.
- Ambalaj piyasaya sürenler tarafından yapılan beyan: Bu beyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kontrol edilen Ambalaj Bilgi Sistemi uygulaması üzerinden her yıl Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıl piyasaya sürülen ambalaj miktarı beyan edilmelidir.
- Ambalaj atığı toplama/ayırma tesisleri tarafından yapılan beyan: Bu beyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş (Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ne sahip) ambalaj atığı toplama/ayırma tesislerince her ay Ambalaj Bilgi Sistemi uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Beyan sistemine girilen veriler tesise kabulü yapılan, ayrıştırılan ve geri dönüşüm tesislerine gönderilen ambalaj miktarları için yapılmaktadır.
- Ambalaj atığı geri dönüşüm tesisleri tarafından yapılan beyan: Bu beyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş (Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ne sahip) geri dönüşüm tesislerince her ay tesise kabulü yapılan ve geri dönüşüm işlemi tamamlanan ambalaj atıkları için Ambalaj Bilgi Sistemi uygulaması üzerinden yapılmaktadır.
Ambalaj Bilgi Sistemi için tıklayınız.
Evlerde ve sanayi tesislerinde tehlikeli/tehlikesiz, ambalaj ve organik türlerinde atıklar oluşmaktadır. Geri dönüşüm ve bertaraf işlemleri ise her bir atık özelinde gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle atıkların türlerine göre oluştukları an ayrıştırılması ve ayrı olarak biriktirilmesi geri dönüşüm ve bertaraf için önem taşımaktadır. Atıkların oluştuğu an türlerine göre ayrıştırılması ise kaynağında ayrı toplama olarak tanımlanmaktadır.
1- Çoklu Sistem
Bu uygulama yönteminde atıklar endüstriyel atıklar, ambalaj ve organik özelliklerine göre ve ambalaj atıklarının da cinslerine göre (plastik, kağıt, metal vb.) ayrıştırıldığı sistemdir.
2- Üçlü Sistem
Bu uygulama yönteminde atıklar ambalaj atıkları, organik atıklar ve diğer atıklar olarak sınıflandırılmaktadır. Ambalaj atıkları karışık olarak biriktirilmektedir.
Ambalaj Atığı Geri Kazanım
Geri kazanım sayesinde daha az atık üretilir, katı atık depolama tesisine daha az atık gider. Böylelikle atıkların taşınması ve depolanması kolaylaşır. Pahalı yatırımlar olan depolama sahalarının kullanım ömürleri uzar.
Tesisimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almış olduğu Ambalaj Atığı Geri Kazanım Lisansı ile türlerine göre ayrıştırılmış ambalaj atıklarını son teknoloji ile dizayn edilmiş prosesimizde uygun işlemlere alarak tekrar hammaddeye dönüştürür. Bu şekilde hem ortaya çıkarak sorun teşkil eden ambalaj atıklarını ortadan kaldırmış olur hem de yeni hammaddeler üreterek doğal kaynakların korunmasını, enerji harcanmasının azaltılmasını ve atıklara katma değer katılarak ekonomik yönden güçlü hale getirilmesini sağlar.